Söndagssoppa nr 22: Snabb fisksoppa med tomat och basilika

Slutet på maj och början av juni brukar vara en helt galen tid där man har alldeles för mycket att göra, både på jobbet och privat. Man vill helst bara grilla godsaker, bjuda vänner på nybakad rabarberpaj, uppvakta studenter och äta gott på någon uteservering. Att fixa vardagsmat känns inte alltid så lockande  – så det gäller att ha några bra, nyttiga och snabba rätter på lut. Vi rekommenderar den här goda, snabba, röda fisksoppan! Till fyra behöver du: 

  • 400 g fiskfile av vit fisk t ex torsk eller kolja
  • 150 g purjolök i strimlor
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • Smör till stekning
  • 800 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 krm strösocker, lite salt och peppar
  • lite färsk basilika att toppa soppan med

 Skär fisken i bitar. Fräs purjolöken, löken och vitlöken i smör i en kastrull. Rör i tomater, vatten, grädde, vin, torkad basilika och buljongtärningar. Låt koka några minuter. Lägg i fisken och låt soppan puttra i 2-3 min. Smaksätt med socker, peppar och salt.

Lämna en kommentar