Hurra för kladdkakan! 

Idag firar vi kladdkakans dag – och den kommer liksom på beställning. Novemberångest, tisdagströtthet och alla tänkbara krämpor – allt blir bättre med  lite kladdkaka. Typ. Idag njuter vi av en lite annorlunda variant, med smak av äpple och ljuvlig kola. Testa! 

  •  100 g smör
  • 2 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 250-300 g äpplen, skalade och skurna i tunna klyftor
  • 1/2 – 1 burk färdig Dulce de Leche (eller motsvarande mängd som du kokat själv av kondenserad mjölk) 

Smält smöret i en lite större kastrull. Ta bort den från värmen när hälften smält och låt resten av smöret smälta av eftervärmen. Från och med nu ska spisplattan vara avstängd men vi fortsätter att blanda kaksmeten i kastrullen. 
Ha i äggen, strösocker och  vaniljsocker och vispa med handvisp till en jämn smet. Rör i vetemjölet och häll smeten i en bakform eller pajform. Lägg i äppelklyftorna i smeten. Dutta till sist på så mycket Dulce de Leche som du önskar. Vi tycker att en halv burk är precis lagom. Det går lättast om du först värmer kolakrämen en stund i micron på svag värme så att den blir lite lösare i konsistensen. Grädda sedan din kladdkaka i 175 grader i mellan 17och 27 minuter, sidådär. Det gäller förstås att passa noga så man får behålla den där fina kladdigheten man så väl behöver.  Låt sedan kakan svalna och servera den gärna en klick vispad grädde. 

Lämna en kommentar