Söndagssoppa nr 35: Krämig löksoppa med blåmögelost

Det finns vissa sorters mat som får en extra lycklig. Vill man få Ristrettos att le kan man alltid bjuda på god ost. Här hemma i kylen tronar alltid en riktigt stor bit parmesanost som förgyller det mesta vi lagat. Vi köper ofta buffelmozzarella och petar ner den i allt från pastarätter till sallader. Gorgonzola är underbart i såser, desserter blir himmelska med philadelphiaost och med en bit tallegio kan man göra världsbäst lasagne. Och på frukostmackan? En god, vällagrad hårdost, förstås! 

När vi reser passar vi alltid på att besöka ostbutiker eller delidiskar och frossa i de lokala ostarna  – och på restaurang kan ostbrickan mycket vara middagens höjdpunkt, som den här som vi fick på fantastiska lilla El Prato i Varenna. Lycka!  Så länge leve osten! I dagens soppa fick en Danablue ädelost sätta fart på en löksoppa. Det blir förstås jättegott. Receptet kommer från Arla (lite har vi trixat förstås) och räcker till fyra. Man tar:

  • 5 vitlöksklyfta
  • en rejäl klick smör
  • 400 g gul lök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 tärning buljong, t ex höns eller umami
  • 4-5 dl vatten
  • 100 g bacon
  • Blåmögelost t ex Castello Danablue
  • 2 äggulor
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar
  • 1 paket bacon eller motsvarande mängd parmaskinka

Skala och hacka lök och vitlök grovt. Smält smöret i en stor kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt allt fräsa på svag värme i 10 minuter. Tillsätt vin, buljongtärning och vatten. Låt allt koka på svag värme under lock i ca 30 min. Skär bacon eller parmaskinka i mindre bitar och och stek det knaprigt. Ställ det åt sidan medan du mixar soppan till en slät purè. Tillsätt blåmögelosten i mindre bitar och låt smälta under omrörning. Soppan får inte koka mer nu. Vispa ihop äggulor och grädde i en skål. Tillsätt 1 dl av den varma soppan och vispa därefter ner äggblandningen i soppan. Smaka av med salt och peppar. Strössla över  knaperstekt bacon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s