Söndagssoppa nr 30: Soppa med smak av Västerbottensost och kantarell 

Augusti är här, herr Ristretto har börjat jobba och regnet har öst ner. Det känns lite sisådär, om man ska vara ärlig. Inte för att vi inte gillar våra jobb men den lediga tiden är verkligen guld värd. Med tre barn, katt och hund, hus och trädgård, res- och vandringslust och ett gäng fina människor som man vill träffa är semestertid helt enkelt galet användbar. Dessutom tycker vi över lag att maj – augusti spöar september – april, alla dagar i veckan. Allt det där om ”krispig höstluft”, ”att komma tillbaka till rutinerna”och att det ska bli ”skönt med lite vardag” förstår vi faktiskt inte alls.

Men nu kan man ju inte deppa ihop över allt det där utan det gäller att hitta guldkorn även i vardagen. Som god mat till exempel! Den här delen av augusti hänger ju ihop med några riktigt härliga smaker. Förra veckan fick den fina lilla kräftan hänga med i soppreceptet och idag är det kantarellernas och västerbottensostens tur. Till fyra hungriga behövs:

  • 500 gram ansad svamp i mindre bitar/skivor. Vi tog kantareller och champinjoner.
  • 1 gul lök, finhackad
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning av valfri sort, vi tog grönsaksbuljong
  • 1 tesked torkad timjan
  • 1 klick smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl riven västerbottenost eller annan smakrik ost

Fräs svamp och lök i en skvätt olja i ca 5 minuter. Tillsätt smör, vatten, buljong och timjan. Pressa i vitlöken och låt det hela koka i ca 10 minuter till. Ha i creme fraiche, koka upp och rör precis innan serveringen ner osten.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s