Söndagssoppa nr 30: Soppa från en sommarkväll på västkusten

Dagens soppa hör ihop med ett sommarminne från en underbar julikväll för några år sedan, i en liten stad på västkusten. Jag, Petra, sitter vid ett vackert dukat middagsbord i hemma hos goda vänner. Kökets balkongdörr står öppen och jag ser ut över glittrande hav, Orust och solnedgången. Jag sippar på ett glas svalt vin medan värdinnan Cecilia bjuder på soppa. Den smakar fantastiskt! Jag sluter ögonen och ser framför mig hur Cecilia farit runt bland västkustens bästa fiskhandlare, på jakt på efter de finaste ingredienser havet kan erbjuda. Säkerligen är receptet lika västkustskt, kanske hemligt och antagligen svårlagat som sjutton. Till slut ber jag ändå Cecilia avslöja hur hon gjort, även om jag inser ju att jag aldrig kommer att kunna laga en lika härlig soppa hemma på östkusten. Gissa om jag sätter vinet i halsen när Cecilia avslöjar att hemligheten bakom hennes fina soppa heter Kavli kräftost😂. En himla tur ändå – för nu får vi ju till den här fina rätten även här vid Östersjön. Tack för ett kul minne och en härlig kväll, Cecilia och Andreas! Under åren har jag förstått att soppa med kräftost är mångas favorit och det finns en del varianter på receptet – men så här gör vi:

Till fyra rejäla portioner behöver du:

  • 400 g Kavli Kräftost
  • 2 dl crème frâiche
  • 1 liten zucchini, tunt skivad
  • 3-4 morötter skurna i tunna strimlor
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1,2 liter vatten
  • salt och peppar
  • Kräftstjärtar och dill att toppa soppan med

Bryn grönsakerna i smör i en kastrull. Strö över mjöl, häll i vatten och buljong. Koka i 5 minuter. Rör i Kavli Kräftost och crème frâiche och låt allt koka upp igen. Salta, peppra och toppa med ett litet berg av kräftstjärtar och dill.

Man kan också lyxa till det genom att smula i lite västerbottenflarn i soppan:

Gör en liten hög, ca 5 cm i diameter, av riven västerbottenost. Ställ in i ugnen i 225 grader ca 5 minuter (man får passa lite). Låt svalna och smula över soppan vid servering.

Även katter gillar kräftost…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s