Söndagssoppa nr 26: Morotssoppan med stort M

Tjohoooo, idag är det ”halvvägs-genom-sopputmaningen”-jubileum! Av våra 52 utlovade soppor har vi lagat och smakat oss igenom 26. Så hur går det? Tack bara bra, faktiskt! Vi märker att ni testar och lagar våra soppor och det gör oss förstås väldigt glada. När vi träffar vänner eller andra som läst vår blogg eller följer oss på instagram vill många prata soppa med oss och dela med sig av braiga recept. Superkul, tycker vi – och slår ett slag för att ni gärna, gärna får tipsa här på bloggen eller facebook om ni har ett fantastiskt sopprecept som vi borde laga. Men så här 26 soppor senare – tröttnar man inte på soppa? Nej, faktiskt inte! Varje gång vi sätter skeden i sopptallriken är det fortfarande gott som sjutton. En gång i veckan känns helt rimligt och rätt. Hoppas att ni vill vara med och prova våra kommande 26 soppor också – och att ni återkommer till Ristrettos kök för soppinspiration och recept när ni känner er sugna.

Idag bjuder vi på en riktig favorit: Världens bästa morotssoppa! Varje gång vi bjudit på den blir gästerna lyckliga och lite förvånade över att något så enkelt kan vara så gott. Varsågoda att testa Morostssoppan med stort M! Du behöver:

  • 500 gram morötter i slantar
  • 2 – 3 grovt hackade gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor, i bitar
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 buljongtärningar (grönsaks eller hönsbuljong)
  • 2 tsk torkad ingefära
  • koriander efter tycke och smak. Vi tar ganska lite (ca 0,5 msk hackad, färsk).
  • 1 tsk spiskummin
  • 8 dl vatten
  • 1 burk stora, vita bönor (sköljda)
  • 2-3 tsk sambal oelek
  • en skvätt pressad citron
  • smör till stekning
  • Några skivor prosciutto

Stek löken mjuk i en klick smör. Tillsätt lök, vitlök och fräs allt lite försiktigt tillsammans med spiskummin, koriander och ingefära. Slå över vattnet och kokosmjölken. Tillsätt buljongtärningarna och låt allt koka tills morötterna är mjuka, ca 10 – 15 minuter. Under tiden lägger du prosciutton på ett ungsgaller och låter den gå i ugnen på 200 grader tills den blivit alldeles spröd och fin.

Mixa nu soppan slät och smaka av med sambal oelek, pressad citron och salt. Inför serveringen toppas varje tallrik med smulad prosciutto. Mums!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s