Söndagssoppa nr 20: Rabarbersoppa med kaksmulor och kardemummagrädde

Maj! Favoritmånaden nummer 1. När värmen äntligen kom sa det bara poff och det började växa så det knakar i vår trädgård.Nu skördar vi massvis med härlig rabarber!

En klassisk rabarbersmulpaj är aldrig fel, rabarberkompott smakar ljuvligt till pannkaka och förra året snubblade vi över en fantastisk rabarberkladdkaka. Har ni några favoritrecept? Dela gärna med er här på bloggen så att vi får experimentera lite med vårt stora rabarberförråd. Och believe it or not: Ristrettos gillar rabarbersoppa. Så här lagar vi den till  fyra personer. Vi tar:

  • 800 g (ungefär) rabarber skuren i cm-stora bitar
  • 4-5 dl vatten
  • 2 dl socker

Att toppa med:

  • 2 dl vispad grädde smaksatt med
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • lite kaksmulor av valfri sort
  • lite citronzest om du vill

Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt hälften av vattnet och allt socker. Låt allt småsjuda tills rabarbern ”smält” och blivit mjuk. Späd med resten av vattnet och ge den ett snabbt uppkok innan du låter den svalna. Vill du ha en snyggare soppa kör du några varv med stavmixern också – vi hoppade över detta den här gången. Låt soppan svalna, och kolla så att den inte behöver sockras lite extra. Vi tycker att soppan är godast ljummen men en varm sommardag är det fint att servera den iskall. Häll upp i fina skålar och toppa med kardemummagrädde, kaksmulor och gärna citronzest för att snygga till den lite extra.

.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s