Söndagssoppa nr 18: Sjömanssoppa

Vad tycker ni om svensk husmanskost? Vi gillar den skarpt så länge den har lite karaktär och är smakrik, vällagad och helst inte så fet. Fler och fler rätter börjar faktiskt leta sig in bland våra favoriter. En riktigt underbar klassiker är sjömansbiff – men vi kör förstås Ristretto style och gör soppa av den.

Vi har lyxen att ha frysen fylld med kalvkött och använde oss den här gången av en kalvrulle. Man kan annars använda t ex innanlår. Det här receptet räcker till fyra:

  • 400 gram kalvrulle i strimlor
  • 8 lite mindre potatisar i centimeterstora tärningar
  • 4 gula lökar skurna i tunna halvmånar
  • 2 morötter i tunna slantar
  • salt och vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 3 tsk torkad timjan och lite färsk till dekoration.
  • 4 – 5 dl vatten
  • 1 oxbuljongtärning
  • 1 flaska porter, 33 cl
  • smör till stekning

Bryn löken försiktigt i smöret. Ta ur den och låt nu istället köttet få färg i pannan en kort stund. Salta och peppra. Koka upp vatten i en stor kastrull, ha i buljongtärningen och porter. I med potatis, lök, kött, lagerblad och timjan i kastrullen! Låt puttra under lock 50 – 60 minuter. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera med färsk timjan  – och gärna med en klick gräddfil och hel saltgurka (vilket vi inte gjorde då kylen inte var så välfylld som vi trodde).

 

 

Annonser

One thought on “Söndagssoppa nr 18: Sjömanssoppa

  1. Pingback: I Ristrettos kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s