Söndagssoppa nr 16: Soppa med smak av vår – och kärlek

Idag är det Valborgsmässoafton, den kväll då våren och årets allra bästa tid firas in. En sådan kväll kan ingen soppa i världen passa bättre än en fin, silad, lite lyxig sparrissoppa. Vi älskar verkligen sparris. Världens enklaste lilla grönsak som egentligen inte behöver annat sällskap än smör och parmesan. Sedan kan man förstår använda de små godingarna i en pasta, risotto, sallad eller lägga dem på grillen. Ljuvligt, hur man än väljer att göra. Och som om det här inte vore nog så är det faktiskt så att ett sparrisrecept hade en viktig roll i början av Ristrettos love story. Sparris är helt enkelt kärlek.

Ett bra tips så här i sparristider: När du skurit eller brutit bort de lite hårda ändarna på din sparris – lägg dem i en plastpåse i frysen. Fyll på varje gång du har sparrisfrossa  – och använd så småningom ändarna när du kokar vår fina silade soppa. När du använder ändarna kan du låta dem få koka i buljongen 5 – 10 minuter i förväg innan du stoppar i den helt färska sparrisen.

Till Ristrettos fina sparrissoppan med smak av vår behöver du:

  • 3 schalottenlökar
  • 500 g sparris
  • 8 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, vi föreslår en kyckling- och en grönsakstärning.
  • 2 dl prosecco, så torr som möjligt
  • 2 dl creme fraiche
  • smör till stekning
  • salt och svartpeppar

Grovhacka löken och fräs den genomskinlig i smör, ca 5 min, i en kastrull. Skär sparrisen i mindre bitar. Lägg undan knopparna. Lägg sparrisbitarna i kastrullen och häll på vatten, prosecco och vatten. Koka 10 min, tills sparrisen är mjuk. Mixa soppan och sila den slät. Koka upp den igen med creme fraichen och sparristopparna och låt allt puttra någon minut. Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med mer vätska. Garnera gärna med lite god olivolja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s