Söndagssoppa nr 13: Ristrettos lilla svarta

Det är kul att prova något nytt – och i den här söndagssoppan säger vi hej till svartkålen, en supernyttig liten planta som varit populär i Toscana i ett par tusen år. Nu har den tydligen blivit trendig och det här receptet hittade Zyons gulliga mamma nyligen i vår lokaltidning Södermanlands Nyheter. Hon tyckte att vi skulle provlaga – och det gjorde vi gärna, med en del små förändringar. Svartkål visade sig vara matig och god, med en liten beska i tonen som samsas fint med salvian som ger den här soppan mycket av sin karaktär. Vi gillade den! Buzzador hade låtit oss testa Zetas Orzo-blandning och den var perfekt att ha i soppan.

Till 4-5 portioner tog vi:

  • 200 gram svartkål
  • 1 gul lök, strimlad
  • 2 små morötter hackade i bitar
  • 2 selleristjälkar hackade i bitar
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1,2 liter grönsaksbuljong
  • 1/2  – 1 tesked torkad salvia
  • 2 dl valfria gryn. Vi valde Orzo-Mix från Zetas.
  • 1 burk/tetra med bönor – varför inte svarta?
  • olivolja
  • salt- och peppar efter smak
  • 1 dl färskriven parmesanost

Fräs lök, morötter och selleri  i olivolja i en gryta, på svag värme i 10 minuter. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med i någon minut. Häll över buljongen och salivan och låt det hela koka upp. Häll i grynen och låt dem sjuda med enligt tidsangivelsen på förpackningen. Ta bort bort stammen från svartkålen och grovhacka bladen. Ha i bladen i soppan tillsammans med de avrunna bönorna. Häll av 1/3 av soppan i en bunke och mixa den slät. Häll sedan tillbaka den i grytan och späd eventuellt med lite mer vatten. Smaka av med parmesanost, salt och peppar. Droppa över lite olivolja och strössla på ännu lite mer parmesan och servera ett gott bröd till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s