Cinque Terre

Just nu räknar vi dagarna och längtar, för om några veckor rymmer vi iväg till vårt älskade Italien igen. Innan dess måste vi ju skriva klart om vår förra resa – så här kommer lite bilder och tips från magiska Cinque Terre: 

Efter några dagar i Bergamo och Levanto nådde vi till slut de fem små vackra byarna i området som kallas Cinque Terre, ”de fem jordarna”. Vi hade länge drömt om att resa hit och skulle kunna skriva en hel bok om våra upplevelser här – men vi får helt enkelt samla ihop våra bästa tips:

  1. Dra på dig vandringsskorna och ge dig ut på lederna som finns i området. Naturen är sagolikt vacker och varierande. Du får trippa på branta åsnestigar eller balansera bland vinodlingar på terrasser högt över havet. Upplev skogsområden där murgrönan täcker varje trädstam och se ut över branta klippkanter där havet brusa långt, långt nedanför dig. Välj gärna någon av de lite mindre turisttäta lederna istället för den mest välkända ”coastal line”. Det är många som har Cinque Terre på sin bucket list och det kan bli rätt tröttsamt att trängas med alla turister. Vi älskade till exempel sträckan mellan Manarola – Volastra –  Corneglia. Tyvärr gör väder, vind och det stora antalet turister att vandringsleder ibland måste stängas och fixas. Man får hålla koll, helt enkelt. 
  2. Glöm inte picknick till din vandringstur! Minsta lilla pytteaffär här har en välutrustad charkdisk så det är bara att välja och vraka. Inför varje vandring packade vi ryggsäcken med kallskuret, ostar, bröd och lite vin. Att hitta en perfekt matsäcksplats med fin utsikt var det minsta problemet i det här området. Helt underbart!
  3. Boka boende i en av byarna och ha den som utgångspunkt. Det går otroligt smidigt åka tåg  – för de fem byarna har varsin vältrafikerad tågstation – eller båt i området. Vi hittade ett enkelt men bra hotell i byn Riomaggiore och trivdes där men när man ändå är på plats är det kul att hinna se alla de fem byarna och hitta sin favorit. Boka i god tid och försök att undvika värsta högsäsongen – för det är som sagt ett superpopulärt område.
  4. Och så är det ju det där med maten… Det är alltid lite lotteri att hitta bra ställen på orter där det kryllar av turister   – men vi blev nöjda. Lyxigast åt vi på Rio Bistrot, i Riomaggiores hamn där vi åt en utvald femrättersmeny som smakade utmärkt. En annan upplevelse var att knapra i sig småbläckfiskar, ansjovis och annat i ”fish cones”. Lite som Cinque Terres McDonalds, liksom. Bästa barhänget, med goda drinkar och 70-talshårdrock, hittade vi på Veritcal Bar i Riomaggiore. 

… och missa inte att smaka på det lokala vinet, gjort på druvor som växt så vackert uppe på terasserna där du nyss vandrat. Salute! 

https://www.facebook.com/Rio-Bistrot-1678975415668952/

https://www.facebook.com/Il-pescato-cucinato-280031868784026/

https://www.facebook.com/VerticalRiomaggiore/

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s