Söndagssoppa nr 10: Ristrettos rustika tomatsoppa

Visst blir man lycklig när vårsolen äntligen visar sig? Vi har passat på att vara en hel del ute i naturen de senaste dagarna. Idag blev det två timmar i skogen, och den perfekta maten efter det är förstås… soppa.

Tomatsoppor är bland de bästa soppor man kan göra tycker vi. Den här varianten kom till en kväll när herr Ristretto fick feeling och exprimenterade lite. Resultatet blev en soppa som både är rejäl och nyttig – men samtidigt god och vacker. Hemligheten är bönorna som både ger mild, fin ton till soppan och som gör den proteinrik och mättande.

  • 1 kg miniplommon- eller körsbärstomater
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • En rejäl skvätt olivolja
  • 5 dl vatten
  • En tärning grönsaksbuljong
  • Oregano
  • En förpackning bönor
  • Färsk basilika
  • 5 strimlade soltorkade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • En nypa socker.
  • 1 dl färskriven parmesan.
  • 1 dl grädde
  • Pesto
  • Salt och peppar

Rosta tomaterna, vitlöken och gul löken i ugnen 200° ca 20-30 minuter tills de har fått färg. Hetta upp olivolja i en stor gryta och lägg ner tomaterna, vitlök och gul lök. Häll sedan i vattnen, buljong, oregano, bönor, en näve basilika blad, soltorkade tomater, tomatpuré och socker och lått det puttra ca 15 minuter. Lyft bort grytan från platan och tillsätt parmesanost och grädde och mixa sedan soppan. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med pesto droppad i tallriken och ett par basilikablad och gärna ett gott rostat lantbröd till. Buon appetito!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s