Söndagssoppa nr 7: Soppa från Vadstena

Nu är det läge för lite nostalgiska soppminnen med sommarkänsla. I juli strosade vi omkring i charmiga lilla Vadstena och råkade hamna på Pilgrimscentrums cafe, precis vid domkyrkan. Mysig miljö, supergott hembakat fika och mackor, gullig personal och en liten kul butik för oss som älskar vandring. Högsta vinsten liksom. Vi åkte därifrån nöjda och glada, med bland annat en inhandlad soppkokbok i bagaget. Där har vi hämtat mycket inspiration till våra egna soppor. Som den här som har blivit vår Vadstenasoppa: gräddig, fluffig, larvigt lättlagad och alldeles himmelsk! Den passar fint till förrätt –  men vi tackar inte nej till en stor skål till middag heller. Receptet är tänkt till 4 lagom hungriga.

  • 4 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk lätt mortlad kummin
  • 4 skivor rökt sidfläsk
  • 150 gram riven ost med god smak, t ex en vällagrad prästost eller västerbottenost.
  • 8 miniplommontomater skurna i kvartar

Koka upp vatten, mjölk och buljongtärningar. Blanda smöret med mjölet och vispa ner i vätskan. Ha i kummin. Vispa grädden och rör sedan ner den försiktigt i soppan. Skär sidfläsket i tärningar och stek. Inför serveringen fördelar du ost, sidfläsket och tomattärningarna i fyra tallrikar och slår över den heta soppan. Så gott!

Och missa inte att ta en fika på Pilgrimscentrum nästa gång du kommer till Vadstena!

http://www.pilgrimscentrum.se/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s