Mitt livs enda chokladbesvikelse – & Ristrettos bästa koppar

Det finns många bra saker med vintern: Julen, att kasta sig ner för en slalombacke och att få mysa framför en brasa. Och så har vi ju varm choklad, det bästa som finns när man är frusen och ruggig. Varm choklad gör dig aldrig besviken. Eller oftast inte i alla fall. Det var faktiskt en februarimorgon på rue de Rivoli i Paris där det blev lite fel. Jag och stora dottern hade tagit en morgonpromenad för att unna oss den ultimata chokladlyxen: Le chocolat chaud à l’ancienne “l’Africain på snofsiga Angelina. Där satt vi nu förväntansfulla i den vackra tesalongen, uppassade av tjusiga servitörer, med chokladen serverad rykande het och dyr som guld – men vi fattade ingenting.  Den där chokladen som ständigt dyker upp i sociala medier och hyllas till skyarna  var för oss mest sötsliskig, lite kryddig chokladsås. Dottern gav upp och blev illamående efter att ha kämpat med ett par klunkar. Jag sippade tappert och tänkte på kejsarens nya kläder. Men vi fnittrade i alla fall hela vägen tillbaka till Marais – och den chokladupplevelsen glömmer vi aldrig. Om du har provat Angelinas choklad får du gärna berätta vad du tyckte!

Här hemma lagar vi oftast enkel varm choklad med kakao, socker och mjölk men det är kul att göra det där lilla extra ibland också. Vi har märkt att olika sorters choklad ger väldigt olika smak och styrka åt drycken så det är bra att prova sig fram lite. Vår favorit är en riktig vuxenvariant:

En kopp Ristrettos lyxchoklad

  • 25 – 40 g fin, mörk choklad  (70 %) som fått smälta ned i
  • 2 dl riktigt het mjölk. Rör om, ta kastrullen från plattan och häll i
  • 1,5 msk Frangelico nötlikör. Toppa med
  • 1 rejäl klick ganska hårt vispad grädde och
  • hackade nötter

Minsta dottern har hittat på en egen variant, med sitt favoritgodis:

En kopp Tyras polkachoklad

  • 1 krossad polkagriskaramell och
  • 25-40 gram mjölkchoklad smälts ned i
  • 2 dl riktigt het mjölk. Toppa med en kula vaniljglass och strössla över
  • lite hackad polkagris

När man är riktigt ruggig är det gott med lite sting i sin chokladkopp. Då gör vi

En kopp Ristrettos heta choklad

  • 2-3 tsk kakao och
  • 3 tsk socker (helst muscavadosocker) blandas ihop direkt i en kopp med
  • 1 msk ovispad grädde. Blanda till en krämig röra och tillsätt
  • en nypa finhackad, färsk chili eller några smulade chiliflakes/pepperoncino. Häll i
  • 2 dl rykande het mjölk i koppen. Rör om och toppa med
  • vispad grädde och
  • riven mörk choklad

… och gillar ni mot all förmodan inte vår varma choklad kan ni ju alltid testa på Angelina ;).

http://www.angelina-paris.fr/en/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s