Ännu en italiensk pärla: Lugnet i lilla Levanto

img_4047För ett par veckor sedan skrev vi om italienska pärlan Bergamo  – och nu vill vi ta med er vidare söderut, till regionen Ligurien. Vi börjar i byn Levanto, där vi hängde några dagar i maj.

tunnel

Vi hade bokat in oss på A Durmi, ett mysigt b&b med en fantastisk liten trädgård: Bord och stolar under en pergola täckt av blåregn, vackra stenläggningar, en köksträdgård  och en vedeldad pizzaugn som vi gärna hade tagit med oss hem.

Ägarna gav oss tips om att vandra längs havet bort till grannbyn Bonnasola  – och det blev en häftig upplevelse vår första eftermiddag i Ligurien. Vägen gick nämligen till stor del genom gamla tågtunnlar och annars precis vid havet. Vi tog en tur upp bland de gröna bergen och vi badade i det ljumma Medelhavet vid en liten öde strand. När vi väl kom fram till Bonassola smakade enkel pizza och italiensk öl sagolikt gott.

Lilla Levanto var verkligen en plats där man lätt känner sig hemma. Området kring Cinque Terre lockar massor av turister men här var det mycket lugnare, samtidigt som du lätt  – om du vill  – kan ta tåget och på några minuter hamna mitt i turistsmeten. Vi strosade omkring mycket i byn, badade, tittade på surfarna och de tjusiga strandvillorna, gick till kyrkan, köpte italienska godsaker och njöt i den lilla trädgården. På bilden överst ser ni en del av vår finlunch som vi åt under pergolan: helt ljuvliga ostar, perfekt kryddat porchetta, iskall Poretti, oliver och tapenade… Bland det godaste som finns om ni frågar oss. Annars är det här området känt för sin ansjovis, fina olivolja, pesto och citroner. Runt byarna finns många små vinodlingar och det är inte det minsta svårt att hitta härliga lokala viner.

Vi avslutade våra dagar i Levanto med en fantastisk middag. Det var återigen personalen på A Durmi som kom med ett tips: Gå till Antica Trattoria Centro och ät deras mixed fish, tyckte de – och vi fick en underbar kväll: Fint ställe, supertrevlig personal, utsökt lokalproducerat vin – och hur mycket god fisk som helst. Vi var lydiga och  beställde mixed fish  och där satt vi sedan och blev serverade rätt efter rätt med olika sorters fisk och skaldjur. Det var råmarinerat, stekt, kokt, insaltat, färserat, varmt, ljummet, i sallad… Allt som allt minst 15 olika smårätter – och det var verkligen supergott. När väl pastan, med pesto och scorpion fish, som vi beställt till secondi serverades var vi redan proppmätta. Kommer vi till Levanto igen (och det hoppas vi att vi gör) går vi lätt tillbaka till Centro för att unna oss en ny maximal fiskupplevelse.

Vi vinkade hej då till Levanto från en vandringsled uppe i bergen – för vi valde faktiskt att dra på oss kängorna och vandra hela vägen till nästa del av vårt äventyr: de fem byrana i Cinque Terre. Dit tar vi med er så småningom!

http://www.adurmi.it/
http://www.cinqueterre.eu.com/sv/levanto

http://www.ristorantilevanto.laspezia.it/
 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s