”Britts kaka” – sommar på ett litet fat

Jooorå, det är charmigt med alla årstider, det finns inget dåligt väder och man ska leva i nuet. Fast ibland får man faktiskt längta efter sommaren – och den här kakan smakar verkligen sommar. Olika sorters bär och lite lagom kladdig sockerkaka med lätt sälta ovanpå får mig att höra humlesurr och känna gräset killa under foten, även i februari. Kakan, som går att variera i det oändliga, har en Britt som jag tycker mycket om lärt mig baka en gång i tiden. Därför kallas den för ”Britts kaka” här hemma, oavsett om den görs med rabarber, äpplen, päron, plommon eller bär. Den är pinsamt lättbakad och vi använder ofta bär och frukt direkt från frysen om det nu inte råkar vara sommar. Gör så här:

Sätt ugnen på  200 grader och ta fram

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjöl

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör i mjölet. Häll smeten i en smord form och strössla över 2-3 dl av något av följande ovanpå kaksmeten:

  • röda och svarta vinbär
  • blåbär
  • hallon och jordgubbar
  • finskurna bitar av rabarber
  • äpplen i tunna skivor kryddade med lite kardemumma eller kanel
  • tunna skivor av päron med lite ingefära på

Sedan får man sockra lite efter behov. Vinbär och rabarber behöver nog en dl socker medan man till blåbär, hallon, äpplen och päron kan nöja sig med ett par matskedar.

Till sist tar man fram drygt 100 gram kylskåpskallt smör,  hyvlar det tunt, med osthyvel, och täcker hela kakan. Nu skjuts in i ugnen i 200 grader. Här får man passa noga så att kakan inte blir torr, för man vill behålla kladdigheten i mitten. 15 -20 minuter brukar det bli i vår ugn. Ät Britts kaka som den är, eller med en klick vispgrädde eller fin vaniljglass. 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s