Tiramisu, I love you  

Peaken på arbetsveckan är passerad och man kan börja tänka lite helgmat – eller vad man vill unna sig i väntan på helgen… Ristrettos rekommenderar tiramisu! 

Vi har varit snåla med att dela med oss av recept på bakverk och desserter och det måste verkligen  bli ändring på det. Sötsaker, lite då och då, är en superviktig del av det goda livet tycker vi – och först ut blir denna klassiker värd att älska. 

Det finns liksom alltid plats för tiramisu. Hur mätt och nöjd man är efter en finmiddag kan man inte säga nej. Kanske är det för att ”tiramisu” betyder ungefär ”pigga upp mig” eller för att det där fluffiga, smakrika, lagom söta smakar Italien så det bara dånar om det.

Häromkvällen bjöd vi i alla fall våra närmaste och käraste på vår tiramisu – och de blev många glada miner. Vår variant är enkel, lättlagad och utan konstigheter. Vi har provat att göra flera olika sorter och har kommit fram till att de godaste varianterna görs med likörerna Amaretto (som smakar  mandel), Frangelico (med hasselnötssmak) eller marsalavin. Det här receptet räcker till minst 8 personer.

  • 2 paket Mascarpone (sammanlagt 500 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker 
  • 200 gram Savoiardikex (ladyfingers)
  • 1,5 msk Amaretto, Frangelico eller marsalavin
  • 4 msk starkt kaffe, helst espresso
  • kakao att sikta över

Börja med att vispa grädden ganska hårt, rör sedan i äggulorna och sockret. Vänd försiktigt i mascarponen.

Lägg kexen i botten på en eller flera formar (glasformar är snyggast när det gäller tiramisu, tycker vi). Droppa kaffet blandat med likören över kexen. Drygt en tesked per kex brukar vara lagom. Sedan duttar du på grädde- och mascarponeblandningen. Vill du lägga på ytterligare ett lager med kex och fluff går det bra (allt beror på hur stor form du valt) men du kan lika gärna stoppa vid ett lager. Det viktiga är att gräddblandningen hamnar överst. När du är nöjd låter du formen vila i kylen minst en timme, helst två. Innan tiramisun serveras ska kakao siktas över. Sedan är det bara att njuta! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s