Januaridrömmar & Ristrettos italienska pärlor

Det händer varje år i januari: Mörkret, kylan och tröttheten sätter fart på alla de där drömmarna om saker vi vill göra under året. Vi kommer på att det är ett precis ett år sedan vi slog till och bokade flygbiljetter för att kunna förverkliga en dröm: en resa till Cinque Terre i Italien, med start i Bergamo och avslutning i Pisa. Självklart var vi var tvungna att att kika på alla fina bilder från den där resan – och vi blev sugna på att dela med oss av några italienpärlor, med fokus på maten, här på bloggen.

Vi börjar en bit norrut, i Bergamo som ligger i vackra provinsen Lombardiet. Bara det att både tallegion och gorgonzolan härstammar från den här regionen gör ju att man vill åka dit på direkten. Vi hade båda varit i Bergamo tidigare och visste att vi ville bo i charmiga stadsdelen Citta Alta där vi hittade ett fint, enkelt hotell med bra läge och gullig personal: “Palazzo Rivola”. Vi checkade in och gav oss ut i skymningen för att äta middag. Överallt mötte vi sjungande människor som bar på tända ljus medan de gick i procession genom de smala gränderna, för tydligen firades en katolsk högtid den här majkvällen. Det var otroligt vackert och stämningsfullt – och trångt. Till slut lyckade vi ändå ta oss fram till Zyons favoritställe, “Caffè del Tasso”, där vi bland annat åt härlig tortelloni fylld med vildsvin i gräddig sås. Efter maten satte vi oss på en uteservering på Piazza Vecchia och skålade i Aperol Spritz, ett måste när man är i Italien, tycker vi.

Nästa dag strosade vi runt i Bergamo, köpte italienska godsaker: ostar, salami, pizza och focaccia. Perfekt till picknick i solen vid en vacker kyrkoruin! Italiensk öl, lite gelato och en och annan espresso fick vi också i oss förstås. På kvällen vandrade vi uppåt, uppåt och uppåt i den varma majkvällen, till “Ristorante San Vigilio”. Här var inte maten okej men inte den största upplevelsen och ska man äta här rekommenderar vi nog att istället testa pizzan som ska vara god. Det vi minns bäst är istället känslan av att få sitta på balkongen, med utsikt över sluttningarna med italienska trädgårdar, bergen i fjärran och en helt magisk solnedgång. Underbart!

Innan vi lämnade Bergamo (för den här gången för vi kommer gärna tillbaka dit) hann vi äta frukost på fina “Caffè Della Funicolare”. Varsin macka med salami och mozzarella, frasiga croissanter och riktigt bra cappuccino – och så var vi redo att hoppa på tåget ner mot kusten för nästa del av vårt äventyr – och det får vi berätta om en annan gång.

http://www.palazzorivola.com/

http://www.caffedeltasso.it/

http://www.ristorantepizzeriasanvigilio.it/

https://www.facebook.com/CaffeDellaFunicolare/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s