Soppa + bröd = sant: Världens bästa brödrecept

När vi äter våra soppor är det nästan alltid tillsammans med bröd. Vi hinner oftast inte baka så mycket som vi önskar – och ibland tänker jag att det är nog tur. Jag tycker nämligen att nybakat bröd är bland det bästa som finns och kan lätt mumsa i mig en halv rykande färsk limpa. Minst. Hur som helst: När vi väl bakar blir det oftast ett enkelt, oknådat bröd efter Anna Bergenströms (Petras matguru) recept (som vi modifierat lite) . Att röra ihop det här brödet kräver minimal ansträngning, det sköter sig själv – och smakar ljuvligt. Ni måste bara testa! Dessutom går brödet att variera på massor av sätt – men det kommer jag till senare. Gör så här:

Det oknådade brödet – grundrecept

  • 1/2 paket (25g) jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 4 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 2-3 msk olivolja
  • 8-10 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en degbunke och lägg i salt och honung. Slå på lite av det ljumma vattnet och rör ut jästen innan du häller på resten av vattnet. Sedan i med olivolja och vetemjöl. Rör ihop degen med en trägaffel eller sked lite hastigt, den ska fortfarande vara ganska lös. Lägg en handduk över bunken så att degen inte torkar. Låt jäsa, i minst en men helst två timmar, på dragfri plats. Därefter kan du antingen tippa upp den fluffiga degen på en bakplåtspapperklädd plåt (till en stor, ganska oformlig limpa) eller försiktigt hälla över den i två smorda brödformar (våra rymmer en liter ). Det viktiga är att du absolut inte knådar eller bearbetar degen  – den ska bara försiktigt över på plåt eller i formarna.

Sedan sätter du genast ugnen på 250 grader och under tiden, ca en kvart, som den värms upp får degen jäsa lite till. Grädda sedan brödet/bröden mitt i ugnen ca 15 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 30 – 45 minuter. Låt det färdiggräddade brödet svalna på galler. Sedan kan du med gott samvete njuta av dina goda limpor – för det här brödet gör sig bäst den första dagen. Skulle något av någon anledning bli över så kan man alltid lägga det i frysen – eller rosta det till frukost dagen efter. Och så var det ju det där med variationen! Först och främst kan du smaksätta ditt bröd med något eller några av de här godsakerna, var och en för sig eller tillsammans:

  • 1 tsk stötta fänkålsfrön
  • 1 tsk kummin
  • en näve halverade oliver
  • soltorkade tomater i mindre bitar
  • 1 dl solrosfrön
  • finriven morot
  • en matsked torkad oregano

Man kan dessutom byta ut en del av vetemjölet mot annat mjöl eller gryn. Jag har testat bl a grahamsmjöl, dinkelmjöl och rågflingor. Brödet kan dessutom toppas med t ex sesamfrön eller lite riven parmesanost. Visst låter det gott? Prova!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s