En bekännelse & en perfekt Carbonara

Det är väl lika bra att erkänna: Jag är inte den vassaste kocken av oss båda. Jorå, jag hackar, rör och kokar jag också – men Zyon är den som verkligen kan det där med matlagning och som vet hur man får smakerna att blomma. Ta en klassisk rätt som Pasta Carbonara. Ingredienserna är få, den går snabbt att svänga ihop och är inte krånglig att göra. Ändå är det inte så lätt att få till den sådär perfekt som man vill ha den. Jag har fått och lagat både helt usla och galet goda carbonaror hemma, hos vänner och på restaurang. Den absolut bästa, krämigaste och mest smakrika görs av mr Ristretto himself . Han brukar ta:

  • 1 – 2 paket panchetta eller bacon (a ca 140 gram) i tärningar
  • 2 hela vitlöksklyftor
  • en rejäl skvätt olivolja
  • 2 äggulor
  • 2 hela ägg
  • parmesanost, minst en dl färskriven plus lite till att dekorera med
  • nymalen svartpeppar
  • 400 gram spagetti eller penne

Sätt på pastavattnet, salta och koka pastan tills den blivit al dente. Vi brukar dra av någon minut från den tid som står angiven på förpackningen.

Medan pastan puttrar; stek bacontärningarna i olivolja tills de fått fin färg. Låt även vitlökslkyftorna hänga med i pannan och ta ur dem när de fått färg. Under tiden vispar du ihop äggulorna, ägget, parmesanosten och svartpepparen i en liten skål. När pastan är al dente hälls vattnet av och den får dansa ner till baconet i stekpannan. Här får den ta åt sig smakerna någon minut. Nu kommer det avgörande;  moment som är viktigt för att vi inte ska råka laga en äggröra istället för en krämig Carbonara:  Dra stekpannan av plattan och låt det hela svalna en halvminut. Så! NU häller vi ägg- och parmesanblandningen i stekpannan och gör som Jamie Oliver: toss it, toss it, toss it! Sedan direkt upp på tallrik, dra ett varv med pepparkvarnen och på med lite riven parmesan. Buon appetito!

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s