Söndagssoppa nr 1: Ristrettos fisksoppa

Välkomna till sopputmaningen! Varje söndag under 2017 ut vill vi bjuda er på ett fint sopprecept – och vår soppa nr 1 är Ristrettos fisksoppa. Vi tycker att den är precis vad man längtar efter nu, efter all tung julmat: Finfin fisk, räkor, mycket grönsaker, några älsklingskryddor och en ton av citrus. Vi är extra nöjda med att vi låter vår soppa innehålla mycket smak av favoriten fänkål.

Vårt recept räckte till fyra riktigt hungriga personer och en lyxig matlåda. Vi tog:

  • 2 gula hackade lökar
  • En halv fänkål i tunna strimlor
  • 3 stora, skivade vitlöksklyftor
  • En ask goda körsbärstomater, halverade
  • 2 morötter i slantar
  • 5 råa medelstora potatisar i skivor
  • En skvätt olivolja
  • 2 tsk hela fänkålsfrön
  • 2 tsk lätt mortlad kummin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 nypa torkad peperoncino (eller annan röd chili)
  • 1 liter vatten
  • Ca 4 dl torrt, vitt vin
  • 2 fiskbuljongtärningar (eventuellt kan det behövas en extra)
  • 2 dl vispgrädde
  • Citronzest och 1 msk citronsaft
  • 600-800 g torsk- och laxfilé
  • En stor näve skalade räkor
  • Salt och peppar efter smak

Fräs lök, fänkål och vitlök i en rejäl skvätt olivolja i en stor gryta. Krydda med fänkålsfrön, kummin, peperoncino och timjan. Rör om och lägg sedan i morot, tomat och potatis i grytan. Späd med vatten och vin och smula i buljongtärningar. Sjud under lock i 10-15 min eller tills grönsakerna känns snudd på färdiga.

Skär fisken i kuber och skala räkorna. Koka upp soppan igen, tillsammans med vispgrädden och saft och lite zest av citronen. Smaka av med salt och peppar. Till sist lägger du i fiskbitarna och sjuder i ca 3-4 min. Salta och peppra tills du blir nöjd. Sist försiktig i med räkorna – nu får det inte koka mer. Servera soppan toppad med lite citronzest, med ett gott bröd och lite fin olivolja.  Ha en trevlig soppsöndag! /

Zyon & Petra Ristretto

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s